* Încercările repetate pentru vânzarea în bloc a activelor societăţii s-au izbit de problemele de mediu, a căror rezolvare ar necesita 26 de milioane de euro
Una dintre cele mai mari probleme de mediu din ţara noastră, deşeurile toxice de la compania Bicapa Târnăveni, atârnă greu şi în valorificarea activelor societăţii, aflată în procedură de insolvenţă.
Lichidatorul judiciar, RVA Insolvency Mureş, a încercat recent valorificarea în bloc a activelor companiei Bicapa prin licitaţie, la un preţ de strigare de 26 de milioane de lei.
Caietul de sarcini a fost cumpărat de trei companii, dar, ulterior, ele nu s-au mai prezentat la cele două licitaţii de luna trecută.
Lichidatorul susţine că din discuţiile purtate cu reprezentanţii celor trei companii a reieşit că preţul activelor este deosebit de mare faţă de valoarea bunurilor, în condiţiile în care, ulterior, trebuie făcute investiţii majore de mediu.
Din raportul lichidatorului reiese că sarcinile de mediu necesare sunt de aproximativ 26 de milioane de euro, adică de patru ori mai mari decât valoarea activelor scoase la vânzare.
Acum, lichidatorul va reduce preţul de strigare cu 75%, încercând să aibă mai mult câştig de cauză de această dată.
Todor Ignatie, reprezentantul RVA Mureş, ne-a precizat că o nouă licitaţie pentru vânzarea activelor ar urma să aibă loc vineri, preţul activelor urmând să rămână nemodificat, la nivelul de 75%.
Reprezentantul RVA Mureş susţine că nu poate dezvălui numele firmelor care au achiziţionat caietele de sarcini, motivând că doreşte să evite, astfel o posibilă înţelegere între ofertanţi.
* Bomba ecologică
Problema deşeurilor toxice de la Târnăveni a fost comentată, recent, şi de către ministrul mediului, Laszlo Borbely, care declara, acum două luni, că în privinţa iazurilor cu reziduuri chimice de la compania Bicapa, cataloga