Autorităţile centrale au cheltuit şase milioane de euro, între 2004 şi 2006, finanţând studiile în străinătate pentru 150 de tineri cărora trebuiau să le asigure apoi locuri de muncă la instituţii de stat, unde să lucreze ca manageri. Formaţi la universităţi renumite din lume, tinerii au constatat, la revenirea în România, că instituţiile publice nu au nevoie de serviciile lor.
„De mai bine de 2 ani, de când s-au întors în ţară primii bursieri, instituţiile statului nu au fost în stare să-i plaseze în posturile în care ar fi putut juca rolul de vectori ai schimbării. CITEŞTE AICI cum vor să plece din ţară cei mai buni studenţi economişti, sătui de teoria inutilă
Citeşte şi:
Bursieră de 40.000 de euro, fără loc de muncă în ţară
Orizonturi Deschise: 100 de burse pentru masterat şi doctorat
Studenţii la psihologie şi medicină fac practică în spitalele nemţeşt
Tineri, formaţi la cele mai bune universităţi din lume, au fost trataţi cu indolenţă şi indiferenţă. Majoritatea bursierilor şi-au respectat cu vârf şi îndesat contractele pe care le-au semnat", a spus Simion Ilie, fost bursier la Universitatea „Paul Sabatier" din Toulouse-Franţa şi preşedintele asociaţiei înfiinţate de tineri pentru a-şi apăra interesele.
Niciun bursier angajat
Programul Bursele „Guvernul României" a fost înfiinţat în 2004 printr-o lege care prevedea formarea de manageri care să lucreze în instituţiile publice.
Bursa se aloca la începutul fiecărui an de studii, iar tinerii între 18 şi 25 de ani care beneficiau de bani trebuiau să obţină minimum calificativul „bine" la universităţile unde învăţau. În caz contrar, fondurile erau retrase. Pentru a primi bursa de 20.000-30.000 de euro pe an, tinerii au fost obligaţi de autorităţi să semneze un contract prin care se angajau că la finalizarea studiilor, să se întoarcă în ţară pentru