Poliţiştii de la Serviciul Criminalistic din cadrul Poliţiei Timiş se pot folosi în activitatea lor şi de un laborator mobil nou. Estimat la aproximativ 100.000 de euro, laboratorul are toate dotările necesare pentru prelevarea probelor de la locul faptei. Criminaliştii timişeni mai au în dotare alte două asemenea laboratoare mai vechi. Dacă în ceea ce priveşte prelevarea probelor nu mai sunt probleme, criminaliştilor le mai lipsesc momentan maşinile pentru deplasarea lor la faţa locului.
Câte un laborator mobil în fiecare judeţ
Aproape toate Inspectoratele de Poliţie din ţară au fost dotate cu laboratoare criminalistice mobile noi, cumpărate printr-un program de achiziţii derulat la nivelul Poliţiei Române. Şi Poliţiei Timiş i-a fost repartizat un nou laborator criminalistic auto, care a intrat zilele acestea în activitatea criminaliştilor timişeni. “Pentru a şti cu exactitate cum se foloseşte aparatura a fost nevoie ca lucrătorii noştri să treacă întâi printr-un instructaj, care a avut loc la Sibiu, fiind efectuat de colegii noştri din Statele Unite ale Americii. Laboratorul are opt truse criminalistice, precum şi un laptop special, cu touchscreen, rezistent la apă şi şocuri extreme. Are un soft special, cu o cameră video cu GPS încorporat, care stabileşte automat localizarea zonei unde s-a petrecut fapta. Laboratorul este dotat cu substanţe şi pulberi speciale cu ajutorul cărora se pot identifica urme şterse de ADN sau papilare, şi chiar realizarea mulajului unei urme lăsată de autori în zăpadă”, spune comisarul-şef Remus Scrob, şeful Serviciului Criminalistic din cadrul I.P.J. Timiş.
Potrivit ofiţerului, cu ajutorul acestei tehnici de ultimă generaţie, aparatură estimată la aproximativ 100.000 de euro, criminaliştii timişeni pot depista urme de salivă, amprente, urme de buze şi alte tipuri de urme umane, putând realiza astfe