O treime din populaţia judeţului nostru reprezintă oameni care au ieşit la pensie. Doljul intră astfel în topul judeţelor cu cei mai mulţi pensionari. Copiii şi tinerii reprezintă încă 20% din populaţie, iar şomeri sunt cu duiumul. Cine mai munceşte?
Unul dintre cele mai mari judeţe din ţară are printre cei mai mulţi oameni care, din diverse motive care nu ţin neapărat de ei, nu mai au un loc de muncă: fie sunt pensionari, fie sunt şomeri, fie nu mai au nici un venit. Puţini mai sunt cei care lucrează cu acte în regulă în această zonă a ţării considerată săracă. Sau cel puţin aşa reiese din scripte. Nu avem date despre economia subterană sau despre numărul celor care lucrează la negru, ci doar cifre oficiale, care arată că exact motorul economiei - locurile de muncă - este slab reprezentat în Dolj. Oficialii bat monedă la nivel central pe faptul că, dacă vrem să ieşim din criză, să creăm locuri de muncă din ce în ce mai multe, dar unde? Datele din statistici arată o situaţie tragică în Dolj, în care doar 18% din populaţie are un loc de muncă legal, la vedere.
Judeţul pensionarilor
În Dolj, trăiesc 220.000 de pensionari. Având în vedere că populaţia stabilă a judeţului era la mijlocul anului trecut, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, de 705.000 de persoane, rezultă că o treime dintre locuitorii judeţului s-au pensionat până acum. „Ocupăm printre primele locuri pe ţară ca număr de pensionari şi chiar suntem pe primul loc la numărul de pensionari agricultori, care sunt aproape 47.000 în Dolj. Acest lucru se datorează faptului că Doljul a fost un judeţ preponderent agricol“, a spus recent directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniel Baciu. În această zonă trăiesc 163.000 de pensionari din sistemul de stat, aproape 47.000 de pensionari agricultori, 7.800 de veterani de război, dar există şi 210 pensionari pe legile specia