Persoanele fizice autorizate, societatile comerciale, asociatiile familiale sau persoanele fizice pot sa obtina finantare europeana de pana la 1,6 mil. euro pentru constructia unei ferme de crestere a gainilor ouatoare.
"Ferma trebuie sa functioneze in sistem extensiv - cresterea pasarilor in sistem gospodaresc, in spatiu deschis. Se pot obtine maxim 1,6 mil. euro pentru un astfel de proiect, cu respectarea anumitor conditii. Procentul de finantare este cuprins intre 40% si 60% din valoarea eligibila a proiectului", spune Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta M27 CedInvest.
Proiectele sunt finantate prin masura de modernizare a exploatatiilor agricole (masura 121) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). "Cheltuielile eligibile cuprind construirea sau modernizarea cladirii, infrastructura de acces si utilitati, achizitia de masini si utilaje, instalatii, echipamente, investitii pentru producerea de energie regenerabila pentru consumul fermei, investitii pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei, costurile cu proiectarea, avizele si consultanta", explica Dragoi.
Spre exemplu, pentru o ferma cu o capacitate de peste 100.000 de gaini ouatoare, cu sistem complet de colectare si spatiu pentru sortare si ambalare, costurile considerate eligibile se ridica la peste 1 mil. euro, din care se pot obtine jumatate din bani sub forma fondurilor europene.
O astfel de investitie se poate realiza pe parcursul a maxim trei ani. Fluxul de productie incepe cu achizitionarea de gaini ouatoare la varsta de 3-4 luni care ofera o productie medie zilnica de 100.000 de oua, care se colecteaza printr-un sistem automat, direct in spatiul de colectare, sortare si apoi ambalare direct pentru distribuire in centrele de desfacere: distribuitori specializati, magazine alimentare, supermarketuri.
Documentele necesare