Potrivit unui studiu realizat recent de catre un grup de cercetatori din cadrul a doua universitati americane, publicat in revista "Psychosomatic Medicine", dietele drastice pot duce la aparitia unor afectiuni grave cum ar fi bolile de inima, diabetul, cancerul si depresia.
Aceasta deoarece in timpul unor regimuri stricte de slabit, nivelul cortizolului, care este hormonul stresului, creste considerabil, potrivit Daily Mail.
Studiul a monitorizat 121 de femei care au fost puse sa tina o cura cu aproximativ 1.200 de calorii (media numarului de calorii necesar unei bune functionari a organismului fiind de 2.000), timp de trei saptamani.
Inainte sa inceapa dieta, femeilor li s-a luat o proba de saliva pentru a urmari nivelul cortizolului. Dupa ce au trecut cele trei saptamani, li s-a luat din nou o proba de saliva. Astfel, in urma compararii celor doua probe, s-a constatat o crestere semnificativa a nivelului acestui hormon al stresului.
Din aceasta cauza, organismul supus unor astfel de diete stricte prezinta un risc mai mare de a dezvolta diverse afectiuni, cum ar fi boli cardiace coronariene, hipertensiune arteriala, diabet si cancer. Mai mult, un astfel de organism este predispus depresiei.
De aceea, cercetatorii considera ca medicii care recomanda diete draconice, cu aproximativ 1.200 de calorii, ar trebui sa se reorienteze si sa dea pacientilor mai degraba diete de 1.500-1.800 de calorii, asociate cu exercitii fizice.
"Indiferent de succesul sau esecul lor in pierderea in greutate, daca si alte studii vor arata ca un regim alimentar strict creste semnificativ nivelul de cortizol, doctorii ar trebui sa modifice aceste regimuri", a declarat unul dintre autorii studiului.
Potrivit unui studiu realizat recent de catre un grup de cercetatori din cadrul a doua universitati american