Copiii agreeaza si respecta cu usurinta anumite reguli, in timp ce altele sunt pentru ei de neadmis. Care sunt criteriile in functie de care fac aceasta departajare si cum pot fi introduse chiar si cele mai dificile reguli in viata unui copil?
Raspunde Larry Nucci, cercetator in psihologie la Institutul pentru Dezvoltare Umana de la Universitatea Berkeley, California, care prezinta pentru npr.com cele patru categorii de reguli cu care un copil trebuie sa invete sa se obisnuiasca.
Astfel, exista reguli morale, de genul: "Nu lovi!" sau "Imparte jucariile si cu ceilalti!", reguli de siguranta: "nu traversa strada fara sa te uiti in stanga si in dreapta" sau "nu alerga cu foarfeca in mana", sau reguli de conventie sociala: "trebuie sa spui multumesc".
"Si mai este cea de a patra categorie, care le include pe cele pe care copiii le considera cel mai dificil de acceptat deoarece multe dintre temele care se incadreaza aici tin de viata lor personala", explica Nucci.
"De exemplu, prieteniile, orele de joaca, igiena personala sau modul in care se imbraca, sunt, in opinia lor, aspecte pe care trebuie sa le decida singuri", mai explica el.
Aceasta este zona in care apar cele mai aprige dispute si conflictele majore.
De fapt, copiii se lupta pentru autonomie
"De fapt, copiii nu se cearta cu parintii fara un motiv serios, asa cum li se pare adultilor. Drept dovada faptul ca ei nu riposteaza la primele categorii de reguli, pentru ca ele se refera la diverse aspecte pe care ei le pot intelege si accepta fara prea multe explicatii, parandu-li-se rezonabile", mai precizeaza psihologul.
Si acest lucru este confirmat de studii care arata ca regulile sociale sunt respinse doar in proportie de 10%, spre deosebire de exemplu de cele de natura personala, din ultima categorie, in fata carora copii