Arabia Saudită, cel mai mare producător mondial de petrol, a devenit spătămâna trecută cel mai nou participant la cursa pentru dezvoltarea de capacităţi nucleare în Orientul Mijlociu - un proces periculos aflat în plină desfăşurare, în pofida eforturilor americane de a tempera nuclearizarea regiunii, puternic afectată de riscuri de securitate.
Potrivit Agenţiei de Presă Saudite (SPA), instituţie controlată de guvern, programul - strict civil - va fi finanţat din fondul de 80 de miliarde $ alocat dezvoltării infrastructurii electrice. Centrul de cercetare şi generare de energie nucleară şi regenerabilă, botezat deja "Regele Abdullah", va fi construit în apropiere de capitala regatului şi va avea ca scop asigurarea necesarului de energie electrică al ţării. Conform Riyadhului, nevoia de electricitate a regatului se află într-un proces accelerat de creştere ca urmare a dezvoltării demografice, dar şi a politicii generoase de subvenţionare a costului energiei electrice şi al apei obţinute prin desalinizare - un proces puternic energofag.
Pentru a face faţă acestei situaţii, arată Ministerul saudit al Apelor şi Electricităţii, citat de Financial Times, regatul nu va renunţa la subvenţionarea celor două sectoare, care înghit 8 miliarde $ pe an, ci va recurge la energia nucleară.
Cu ochii pe rivalul istoric - Iran
Programul anunţat de Riyadh plaseasă Arabia Saudită în rândul celorlalte state din regiune angajate în ultima perioadă în dezvoltarea accelerată a capacităţilor nucleare civile. Kuwaitul, Egiptul, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite au anunţat în ultimele luni proiecte dezvoltate în colaborare cu parteneri francezi sau sud-coreeni pentru construcţia de reactoare civile.
În context de securitate, cazul Arabiei Saudite este însă unul particular. Pe lângă relaţia dificilă cu Israelul, care, în ciuda dezminţilor, deţine capacităţi nucleare c