Pentru prima data in ultimii sapte ani, in luna februarie transferurile de bani facute din Romania catre exterior au fost mai mari decat banii veniti din strainatate, atat de la muncitorii romani, cat si din fondurile UE, deficitul fiind de 25 de milioane de euro, potrivit datelor BNR.
In anii trecuti, luna de luna in Romania intrau cu cateva sute de milioane de euro mai multi bani decat ieseau, astfel fiind asigurata o sursa solida de finantare a deficitului extern.
Minusul din februarie a fost cauzat in primul rand de deficitul conturilor in relatia cu Uniunea Europeana: Romania a transferat 288 de milioane de euro (fonduri nefolosite sau contributii la bugetul comunitar), in timp ce a primit doar 73 de milioane de euro.
A doua cauza a fost scaderea consistenta a remiterilor de la muncitorii romani din strainatate, cu numai 253 de milioane de euro, din cauza cresterii somajului si a scaderii veniturilor si pe pietele din Vest.
Spre comparatie, in februarie anul trecut transferurile curente nete au fost de plus 772 de milioane de euro datorita unor intrari de fonduri de la UE de peste 700 de milioane de euro si remiterilor de la muncitori de aproape 360 de milioane de euro.
Inainte de criza, transferurile curente de la romanii care lucreaza in strainatate erau de peste 500 de milioane de euro lunar, la care se mai adaugau inca aproape 100 de milioane de euro lunar de la romanii care lucreaza cu contracte de munca in strainatate si care apar separat in statistici la rubrica "venituri din munca". Veniturile din munca au coborat in prima luna din acest an la minimul ultimilor cinci ani, respectiv 27 de milioane de euro.
"Influxurile din transferurile guvernamentale au fost de zece ori mai scazute in februarie 2010 fata de februarie 2009 (73 mil. euro fata de 730 mil. euro). Se pare ca Romania a primit niste fonduri de la UE, care, dac