O piele bronzată dă impresia de sănătate, tocmai de aceea, mulţi oameni aleg să se bronzeze artificial în sezonul rece. Totuşi, noi studii au arătat că cei care merg frecvent la solar pot dezvolta o anumită dependenţă, potrivit revistei Time.
Catherine Mosher şi Sharon Danoff-Burg, cercetători în psihiatrie şi psihologie la Centrul împotriva cancerului Memorial Sloan Kettering şi Universitatea Albany din New York, au făcut în toamna anului 2006 un studiu pe 421 de studenţi, iar rezultatele au fost publicate în Arhivele americane de dermatologie.
Experţii au descoperit că subgrupul celor care se bronzează artificial are simptome clasice de dependenţă. Aceşti tineri erau atât de legaţi de sesiunile de bronzare precum sunt cei dependenţi de alcool sau droguri de dozele periodice. Cei care se bronzau frecvent au avut mai des simptome severe de anxietate şi depresie, faţă de cei care nu erau dependenţi sau care nu se bronzau deloc.
Studiul s-a bazat pe discuţii cu studenţii despre obiceiurile şi părerile lor cu privire la bronzul de solar, folosind două metode diferite. Chestionarele, versiuni modificate ale celor tradiţionale, folosite cu scopul de a depista diverse dependenţe, au inclus întrebări precum: Atunci când te trezeşti dimineaţa, simţi nevoia să mergi la solar? Ai pierdut vreodată o activitate socială, profesională sau recreaţională, pentru că te-ai decis să mergi la solar? Te simţi vreodată vinovat pentru că mergi prea des la solar? În plus, voluntarii au completat chestionare pentru a li se determina nivelul de anxietate şi depresie.
Mai mult de jumătate dintre studenţi au mers măcar o dată la solar, iar 35% dintre aceştia au fost clasificaţi drept dependenţi de bronzat. Toţi utilizatorii frecvenţi au recunoscut că ştiu riscurile de cancer de piele la care se expun, dar 98% au spus că acest lucru nu i-a oprit să se bronzeze în continu