Atunci când doriţi să conferiţi mâncărurilor pe care le gătiţi o aromă specială şi un gust deosebit, uitaţi de cine ştie ce condimente sofisticate şi folosiţi, în schimb, florile.
Gustul oricărei mâncări sau băuturi este dat în mare parte de parfumul său şi ce altceva ar putea conferi o aromă deosebită dacă nu florile?! Gustul de sărat, dulce, amar sau acru este foarte uşor perceptibil, însă o aromă specială este detectată doar de cel mai fin nas. Cea mai bună soluţie pentru a conferi preparatelor o savoare specială este utilizarea florilor. Există o gamă foarte variată de flori comestibile, unele dintre ele folosite cu precădere în gastronomie, flori care nu doar conferă un gust special mâncărurilor, ci sunt chiar benefice pentru sănătate.
Trandafirii
Trandafirii sunt folosiţi în multe culturi ale lumii, în special ca materie primă pentru apa de roze, un produs secundar al procesului de fabricare a parfumului. Florile sunt cultivate în zonele cu climă temperată, iar plantele cresc şi se dezvoltă sub diverse forme, unele mai aromate şi mai parfumate ca altele. În plan gastronomic, trandafirii sunt folosiţi în prepararea unei game destul de variate de dulciuri, de la gemuri la siropuri şi şerbet, şi pot totodată orna diverse preparate culinare. Dacă nu doriţi să puneţi alcool în preparatele pe care le gătiţi, în fripturi, de exemplu, puteţi înlocui vinul sau berea cu o cantitate mică de apă de trandafiri. Pe de altă parte, petalele de trandafiri sunt uscate pentru prepararea de ceai ori sunt conservate sub formă de jeleuri sau dulceaţă. În ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate, este bine să ştiţi că petalele multor specii de trandafiri sunt bogate în vitamina C, un nutrient esenţial vieţii.
Hibiscus
Hibiscusul este o plantă ierboasă, arbustivă şi arborescentă, originară din India şi China, cu flori mari, viu colorate