Interesul pentru proiecte mari in energie eoliana arata ca economia isi poate reveni prin investitii, afirma Mariana Gheorghe, directorul Petrom.
Petrom, cea mai mare companie locala si singurul producator de petrol si gaze din Romania, a intrat in hora uriasilor energetici europeni, cu bugete de miliarde, cumparand un proiect eolian in care va investi 100 de milioane de euro pana in 2011. Raportata la anunturile de proiecte publicate pana acum, dimensiunea parcului eolian pe care Petrom il va dezvolta in Dobrogea, de 45 de MW, nu este foarte mare, dar pasul facut de companie contine un indiciu.
"Este un semnal ca investitiile trebuie sa continue. Investitiile sunt factorul de revenire a economiei. In plus oportunitatile de piata exista, iar preturile sunt mai bune in comparatie cu 2008", spune Mariana Gheorghe (foto), directorul general executiv al Petrom, sefa peste un business de 3 miliarde de euro. Anul trecut, la nivel european s-au investit 13 miliarde de euro in noi proiecte eoliene, Romania ratand in plina criza si aceasta oportunitate de a crea locuri de munca si de a aduce bani noi in economie, pe plan local fiind montati numai 3 MW, adica o turbina si jumatate.
In 2010 insa lucrurile par a se schimba drastic in contextul in care numai CEZ (Cehia) va pune in functiune 139 de tubine pana in toamna. Spaniolii de la Iberdrola, lider global in domeniul energei eoliene, spun ca pana in 2017 vor ridica in Dobrogea cel mai mare parc eolian din lume, cu o capacitate de 1.600 de MW, mai mult decat doua reactoare de la Cernavoda. Doar proiectele celor de la CEZ si Iberdrola inseamna investitii de peste 3 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat bugetul Ministerului Trasnporturilor pentru autostrazi si drumuri nationale pe un an. Pe lista investitorilor in eoliene se mai afla Enel (Italia), Verbund (Austria), Energias de Portugal.
D