Ministerul Sănătăţii este pe cale să importe un milion de doze de vaccin, după ce, în 2010, a căzut producţia internă. Problemele de la linia de fabricare a serului anti-TBC de la Institutul Cantacuzino nu se vor remedia mai devreme de opt luni.
Ministerul Sănătăţii analizează oportunitatea primului import de vaccin BCG, cel împotriva tuberculozei, după ce producătorul intern, Institutul Cantacuzino, a rămas cu activitatea suspendată din cauza eşuării retehnologizării.
Citiţi şi:
În lipsa vaccinurilor antituberculoză, bebeluşii plătesc cu sănătatea criza statului
Cantacuzino are director, dar nu are vaccin
Propunerea de achiziţie a un milion de doze de vaccin BCG vine din partea Comitetului Naţional de Vaccinologie. Potrivit consilierului ministrului Sănătăţii, Geza Molnar, Comitetul a analizat dacă mai menţine această imunizare, care se face la copiii de până la 10 luni:
"Unele ţări nu mai utilizează vaccinarea BCG, altele o fac doar pentru anumite categorii de persoane, cum ar fi imigranţii. Însă, în condiţiile morbidităţii din România, nu ne putem permite luxul să renunţăm la ea", a declarat profesorul Molnar.
Birocraţia pune în pericol sănătatea unei generaţii
Producătorii de vaccin sunt doar patru în lume, iar autorităţile române îl vor alege pe cel care are tulpina de vaccin cea mai apropiată de cea de la noi. "Din câte îmi amintesc, tulpinile daneză şi japoneză sunt cele mai asemănătoare cu ale noastre", ne-a spus secretarul de stat Adrian Streinu - Cercel.
Ser cu pierderi mari
Potrivit statisticilor, în România se nasc, anual, 210.000 - 215.000 de copii, dar necesarul de un milion de doze s-ar explica, spune consilierul ministrului Sănătăţii, prin aceea că pierderile la acest ser sunt foarte mari din momentul deschiderii cutiei cu ser. "Vaccinul BCG este făcut în multidoze.