Prim-ministrul Emil Boc, prezent în faţa Senatului pentru a susţine proiectul de lege unică a pensiilor, a lansat atacuri la adresa PNL, acuzând partidul că a folosit bani care puteau fi folosiţi pentru investiţii pentru a face pomeni electorale.
De atacurile prim-ministrului nu au scăpat nici ceilalţi reprezentanţi ai opoziţiei, Boc acuzându-i că au făcut „chermeze” pe bani publici. Astfel, a fost necesar ca banii din fondul pentru dezvoltare să fie folosiţi pentru a suplimenta bugetul de pensii.
„Pentru ca să se poată plăti pensiile, a trebuit să împrumutăm bugetul de pensii cu 1,7 miliarde de euro numai în 2010. Aceşti bani trebuiau investiţi în infrastructura rutieră, de sănătate, de învăţământ. Dacă nu vom adopta legea pensiilor, deficitul bugetului de pensii va creşte de la 1,3%, cât este în prezent, la 6% pe termen mediu şi lung”, a declarat Emil Boc, în faţa Parlamentarilor, care trebuie să supună la vot legea pensiilor.
Premierul a precizat că ştie că decizia de a recalcula pensiile şi de a schimba bazele sistemului public, principalul pilon urmând să fie cel al contributivităţii, nu este o măsură populară. Însă, a explicat Boc, majorarea pensiilor sau păstrarea actualului sistem de pensii va conduce la intrarea statului în incapacitate de plată a pensiilor.
„De ce să nu avem pensii de lux şi pentru medici, care operează pe creier şi pe inimă? De ce omul care lucrează la şaibă să nu aibă o pensie specială? De ce profesorul care îl citeşte pe Herodot să nu aibă o pensie specială? Pentru mine, ca premier, cel mai simplu este să las lucrurile aşa cum sunt”, s-a întrebat retoric Emil Boc, stârnind hohotele de râs ale senatorilor.
Salariu mare, contribuţii mari
Declaraţiile prim-ministrului au creat rumoare în plen, parlamentarii fiind nemulţumiţi de afirmaţiile lui Emil Boc.
„Un mod corect de