Intrarea Petrom, cea mai mare companie locala, pe segmentul producerii de energie regenerabila a avut loc la aproape doi ani dupa ce producatorul de petrol si gaze si-a indreptat privirea spre acest domeniu si dupa un an de negocieri cu dezvoltatorul unui proiect eolian.
In 2011, Petrom va deveni unul dintre cei mai mari producatori de energie din Romania, turbinelor eoliene din Dobrogea recent achizitionate urmand sa li se alature o centrala pe gaz de la Brazi de 860 MW, mai mare decat un reactor de la Cernavoda. Cum hidrocarburile sunt limitate, pe termen lung energia pare a fi vedeta din portofoliul unei companii care controleaza un business de 3 miliarde de euro.
In primul an de functionare a tuturor capacitatilor energetice pe care Petrom le are in plan, compania ar putea sa vanda energie in valoare de circa 300 de milioane de euro.
Din culise
Saptamana trecuta, Petrom a anuntat ca a achizitionat un proiect eolian de 45 MW, care poate fi extins pana la 54 MW, in Dobrogea, in care urmeaza sa investeasca 100 de milioane de euro astfel ca in 2011 turbinele sa fie functionale. Intentiile Petrom de a intra pe acest segment nu sunt o noutate, compania fiind interesata chiar si de preluarea parcului eolian de la Fantanele, competitie care in final a fost castigata de cehii de la CEZ.
"Ne uitam de aproximativ doi ani dupa proiecte eoliene, iar negocierile pentru preluarea acestui parc au durat aproximativ un an", afirma Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom. Ea nu spune nici cati rivali a avut si nici numele acestora, dar precizeaza ca din moment ce Petrom a iesit castigator, oferta companiei locale a fost cea mai buna.
Firma achizitionata de Petrom, dezvoltatorul proiectului, se numeste Wind Power Park, valoarea tranzactiei fiind de peste 5 mil. euro. Vanzatorul este firma Monsson Alma, controlata