Traficul aerian poate fi restricţionat doar dacă trei actualizări consecutive ale prognozei curenţilor de aer arată "pericol pentru zboruri" într-un anumit spaţiu aerian, a declarat, marţi seară, pentru Mediafax, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.
Potrivit lui Sandu, prognozele, care sunt date publicităţii de MET Office, o instituţie specializată în acest domeniu, se actualizează o dată la fiecare şase ore.
"Pentru a putea interzice zborurile este necesar ca trei actualizări consecutive să arate că spaţiul nostru aerian este nesigur, din cauza prezenţei acestui nor de cenuşă", a spus Sandu.
El a precizat că oamenii de ştiinţă de la MET Office realizează, din şase în şase ore, o simulare a traiectoriei curenţilor de aer, stabilind astfel traseul valului de cenuşă vulcanică emanat fără oprire de vulcanul islandez Eyjafjallajokull.
"Dacă, atunci când rulează aplicaţiile, specialiştii MET Office observă că spaţiul aerian într-o anumită zonă este nesigur din cauza prezenţei cenuşei vulcanice, iar această stare rămâne valabilă la încă două actualizări, atunci se pot opri zborurile. Să vedem ce se întâmplă peste şase ore şi apoi mâine dimineaţă la ora 9.00. Atunci se va lua o decizie", a mai spus Sandu.
Directorul ANM a explicat şi diferenţa între prognozele valabile marţi la prânz şi cele care, câteva ore mai târziu, arătau că spaţiul aerian al României va fi în continuare dat peste cap de prezenţa cenuşii vulcanice.
"Astăzi la prânz (marţi, n.r.), prognoza ne arăta o anumită direcţie a curenţilor. Ei bine, câteva ore mai târziu, aceasta s-a schimbat. La altitudinea la care norul de cenuşă se află, curenţii de aer îşi modifică traiectoria şi direcţia de la o oră la alta, aşa că nu este nimic anormal. Din acest motiv şi prognoza se actualizează la fiecare şase ore", a explicat Sandu.
Directorul ANM d