De la 16 ani practică karate tradiţional. A urcat pe podium în competiţii din ţară şi din străinătate. În ultimii opt ani a îndrumat ca antrenor sute de copii.
Irina Pătrăhău şi-a început activitatea sportivă la Bârlad. „Am căutat să fac un sport şi am ajuns să practic karate“, îşi aminteşte Irina Pătrăhău. A obţinut în 1996 centura neagră, iar de atunci a pătruns în arta karate-lui tradiţional. „Am venit în Iaşi în 1999 şi de atunci activez la clubul Enpi unde am cunoscut adevărata performanţă profesională“, susţine Irina. Cea mai mare realizare a sportivei este primul loc la Campionatul Mondial din Italia, în 2005.
A antrenat sute de sportivi
De opt ani îmbină activitatea de antrenor cu cea de sportiv şi susţine că cel mai împlinită s-a simţit atunci când cei pe care i-a îndrumat au urcat pe podium. „Ca îndrumător am obţinut numeroase rezultate, la toate categoriile, de la copii până la seniori, la concursurile de karate de pe plan naţional, european şi mondial“, afirmă antrenorul. Irina Pătrăhău consideră că ai nevoie doar de dorinţa de a face sport pentru a intra în sala de antrenament. „Dacă unui om îi place sportul, antrenorul trebuie doar să modeleze pasiunea şi să scoată ce-i mai bun din el“, este de părere tânăra.
Sportul, un remediu pentru stres
Sportiva susţine că cei mai mulţi practicanţi de karate vin la sală pentru a face mişcare, dar şi pentru a scăpa de stresul tot mai prezent în viaţa de zi cu zi. „Mulţi părinţi îşi aduc copiii la sală pentru a-i îndepărta de calculator şi televizor, dar şi ca o alternativă la activităţile monotone de la şcoală. Chiar dacă cei mici vin câteodată obosiţi în sală, în momentul în care încep antrenamentele sunt cu totul alte persoane. Karate tradiţional nu este un sport de contact, ci unul de semicontact“, explică Irina Pătrăhău.
Participarea la concursurile de karate