Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România a fost lansat astăzi la Alba Iulia de istoricul Marius Oprea. Totodată, mâine va fi vernisată, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, expoziţia „Numitorul comun-Moartea“.
Marius Oprea fostul preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România (IICR) a lansat, astăzi, la Alba Iulia Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, care funcţionează pe lângă Fundaţia Societate Civilă şi care se bucură de finanţare din partea unei fundaţii din Germania. Istoricul a declarat că va continua investigarea crimelor regimului comunist, cu toate că a fost îndepărtat de la conducere IICR .
Grupări de partizani în Munţii Apuseni
În judeţul Alba au existat 12 grupuri de partizani (luptători anticomunişti), unii dintre cei care s-au opus regimului comunist fiind executaţi şi îngropaţi în păduri. O parte dintre victime au fost descoperite şi deshumate, iar mai apoi înmormântate creştineşte. În judeţ au avut loc deshumări la Sălciua şi la Dealul Capsei.
Obiectele găsite asupra a 18 dintre victime, fotografii de familie şi alte mărturii sunt prezentate în cadrul expoziţiei „Moartea Numirtor Comun“, care va fi găzduită de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. „România este o ţară care a condamnat comunismul, dar victimele regimului trăiesc în continuare foarte rău, în timp ce pensiile foştilor comunişti sunt de cel puţin zece ori mai mari decât cele ale victimelor lor. Este o ţară în care torţionarilor, chiar dacă au fost descoperiţi, nu li s-a întâmplat nimic, nu au apărut în faţa justiţiei“, a spus Marius Oprea. „Vom continua investigaţiile şi în acestă vară vom mai face deshumări în judeţul Alba, în localităţi de pe Valea Ampoiului“, a mai spus el.
Blocat de autorităţi
Istoricul Marius Oprea susţine că cele mai multe pie