Lungă vreme, discursul oficial post-Ceauşescu a copiat canoanele anilor '50. Printre altele, principiul "audiatur et altera pars" (să asculţi şi cealaltă parte) era interzis în cazul "foştilor". Ziaristul Sergiu Andon de la Adevărul (fosta Scînteia) a publicat primele interviuri cu foşti membri CPEx. Despre împrejurările lor excepţionale ne-a povestit recent deputatul Sergiu Andon.● Jurnalul Naţional: Domnule Sergiu Andon, vă ţin minte de la alegerile Sindicatului Ziariştilor din România. Mulţi dintre gazetarii care v-au votat ca preşedinte al SZR vă admirau performanţa de a fi intervievat "banda celor patru" - Manea Mănescu, Postelnicu, Bobu şi Dincă. Cum a fost?
Sergiu Andon: Pe vidul de putere, de la Craiova fusese promovat Gheorghe Robu la Parchetul General. Îl ştiam de la Craiova ca tânăr procuror şi ca scriitor.
El cocheta cu literatura, avea nişte piese de teatru şi ne împrieteniserăm. Şi, în discuţii cu el - la care asista şi ne servea whisky şi Voicu, actualul senator inculpat care era bodyguard...
● Al cui bodyguard era senatorul Cătălin Voicu?
Al lui Robu. Era la tancuri sau transmisiuni, şi din locotenent-major, pe valul Revoluţiei, care scoate fel de fel de personaje, s-a trezit şi el - desfiinţate fiind Miliţia şi Securitatea, şi fiind nevoie de aghiotanţi - aghiotantul procurorului general Robu. Şi, din discuţia cu Robu, mi-a venit ideea să iau interviurile. A fost complexul de împrejurări, relaţiile personale, dintre ziarişti eu eram singurul jurist - considerat jumătate al juriştilor, jumătate al ziariştilor.
"Dom'le, pune-le întrebarea asta!"
● Dar dvs. ce voiaţi, de fapt, să aflaţi de la ei?
Reflex publicistic. "Chose"-ul ca atare. Nu ştiu, pagini de istorie, orice... Presupuneam sau speram că voi reuşi o sinteză a lor. N-am reuşit-o. Dar pe moment, "chose"-ul ca atare: faptul de a fi cu