Raiffeisen Banca pentru Locuinte, unul din cei doi jucatori pe piata contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a incheiat anul trecut cu un volum al creditelor acordate de 49 milioane de lei (12 milioane de euro), in scadere cu circa 26% fata de 2008.
Valoarea depunerilor atrase a fost de 250 milioane de lei (59 de milioane de euro), in crestere cu 9% la valorile exprimate in lei, potrivit unui raport al Raiffeisen Bank Romania.
Creditele acordate reprezinta 20% din depozitele atrase. Pe parcursul fazei de economisire, banca ofera o dobanda de 3% pe an, la care se adauga prima de la stat de 25% din sumele economisite, dar nu mai mult de 250 de euro pe an. Dobanzile in faza de creditare variaza intre 6% si 15% pe an, in functie de momentul la care se contracteaza imprumutul: inainte, in timpul, sau dupa etapa de economisire.
Portofoliul Raiffeisen Locuinte a ajuns la 128.000 de contracte, cu o valoare contractata de 2,26 miliarde lei (535 de milioane de euro).
La jumatatea lunii decembrie, conducerea bancii estima un numar de 135.000 de contracte, incluzandu-le pe cele 20.000 preluate de la HVB Locuinte. Anul trecut, Raiffeisen a inghitit competitorul HVB Locuinte printr-o tranzactie finalizata la 1 decembrie 2009.
"Noua banca rezultata in urma fuziunii a inceput sa functioneze in conformitate cu prevederile legale in ceea ce priveste partea de capital propriu si active nete", se arata in raportul Raiffeisen Bank Romania. Actionarii bancii pentru locuinte sunt Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwäbisch Hall Germania si Raiffeisen Bausparkasse Austria, fiecare detinand cate o treime.
Banca este condusa de anul trecut de Andrei Stamatian, dupa ce fostul presedinte Alexandru Ciobanu a fost recrutat de BCR Banca pentru Locuinte, competitorul Raiffeisen Locuinte, aparut la jumatatea lui 2008.
BCR Locuinte a