Premierul Emil Boc a reiterat, marti, in fata senatorilor prezenti la dezbaterea pe tema legii pensiilor, ideea ca actualul sistem este nesustenabil, precizand ca "asa cum functioneaza el astazi, pensiile in Romania nu vor putea fi platite pe termen mediu si lung daca nu facem corectiile necesare".
Premierul a precizat ca toate tarile din Uniunea Europeana au ajuns la concluzia ca trebuie sa isi revizuiasca sistemele de pensii, pentru ca formulele de calcul nu mai sunt sustenabile.
"Criza ne-a aratat vulnerabilitatile si necesitatea reanalizarii acestor formule", a mai declarat prim-ministrul roman, reamintind si datoriile cronice ale bugetului asigurarilor sociale de stat incepand din 2006.
"Astazi, ca sa se poata plati pensiile in Romania, trebuie ca din impozite si taxe sa imprumutam bugetul de pensii, cu 1,7 miliarde de euro in 2010. Ne-am imprumutat cu 1,5 miliarde de euro in 2009 ca sa poata functiona. Daca nu se schimba sistemul, de la 1,3 % vom ajunge pe termen mediu si lung la 6% din PIB(...) Sunt bani luati de la sanatate, educatie, autostrazi", a declarat premierul, precizand ca o tara care vrea sa se dezvolte normal in UE trebuie sa asigure un echilibru in acest sens.
Pe de alta parte, premierul s-a referit si la eliminarea pensiilor de lux, dar si la cresterea masiva a numarului pensiilor de invaliditate.
"Ne place sau nu ne place, vremea privilegiilor trebuie sa treaca in Romania. Nu se poate sa platesti si pensii de lux si sa faci si dreptate in sistemul de pensii", a punctat Emil Boc in dezaprobarea generala a audientei.
Prim-ministrul s-a aratat ferm convins ca pensiile nu vor scadea, ci, dimpotriva, pe termen mediu si lung ele vor creste.
De asemenea, acesta a mai subliniat faptul ca prin intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor nu toate pensiile se recalculeaza c