Euro a urcat ieri pana la 4,16 lei pe piata interbancara, marcand astfel a treia zi consecutiva de apreciere, dupa ce apetitul pentru risc al investitorilor internationali a fost lovit de scandalul in care este implicata Goldman Sachs, cea mai mare banca de investitii americana, acuzata de fraude in tranzactionare.
BNR a calculat ieri un curs de 4,1597 lei pentru un euro, cu 1,68 bani peste nivelul precedent. Acesta este cel mai ridicat nivel atins de euro din 8 ianuarie. In acest rastimp euro a coborat pana la 4,06 lei in martie, iar dealerii au suspectat chiar ca BNR a intervenit pentru a opri scaderea cursului, pe fondul interesului ridicat al strainilor pentru plasamente in lei. Situatia s-a inversat insa acum.
"Toate monedele din regiune au fost lovite de scandalul Goldman Sachs. Volumele tranzactionate la Bucuresti sunt insa foarte mici", a comentat un dealer. Euro a inceput ziua la nivelul de 4,15 lei, unde urcase inca de vineri dupa-amiaza. Pe parcursul zilei cotatiile au urcat pana la 4,16 lei pentru un euro, dupa care a urmat o corectia usoara.
Vestile proaste pentru leu continua astfel sa se acumuleze, dupa ce in ultimele saptamani apetitul investitorilor straini pentru regiune fusese afectat si de complicarea problemelor financiare ale Greciei si schimbarea politicii de curs de schimb din Polonia.
"Nu este exclus ca banca centrala sa intervina in piata valutara in cazul in care deprecierea va continua catre 4,2 lei pentru un euro", apreciaza Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank.
Dupa trecerea nivelului de rezistenta de la 4,15 lei pentru un euro, urmatorul prag este la 4,18 lei/euro, afirma Catalina Molnar, senior economist la RBS Bank Romania. "Consideram ca economia are nevoie mai degraba de un leu mai slab decat de unul prea puternic, dar tendinta de crestere a cursului va fi probabil limitata de BNR pe diferite nive