Sindicaliştii din învăţământ nu au renunţat la greva generală de o zi, cu întreruperea totală a lucrului, programată joi 22 aprilie. Principala nemulţumire a cadrelor didactice este legată de salarizare.
Potrivit secretarului general al FSLI, Liviu Pop, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ condamnă măsurile de intimidare pe care le-a iniţiat Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin inspectoratele şcolare, împotriva cadrelor didactice care nu doresc să participe la proba de competenţe digitale.
"I-am explicat ministrului Funeriu, care astăzi ne-a invitat la o discuţie la sediul Ministerului Educaţiei, că prin aceste procedee de intimidare va radicaliza acţiunile dascălilor. Am cerut ministrului să deschidem negocierea contractului colectiv de muncă şi ne-a refuzat. Vineri, ne vom întâlni pentru a discuta despre sporurile anulate", a declarat Liviu Pop.
Federaţiile sindicale au primit informaţii de la organizaţiile sindicale din teritoriu cum că profesorii sunt efectiv ameninţaţi de către angajaţii inspectoratelor şcolare, dacă nu participă la examenele de competenţe care se desfăşoară până joi.
În replică, Ministerul Educaţiei a transmis că, niciun reprezentant al său în teritoriu nu ar fi făcut vreo presiune asupra cadrelor didctice care doresc să participe la greva generală de o zi. De asemenea, Ministerul Educaţiei a subliniat că recunoaşte tuturor profesorilor dreptul de a organiza şi de a participa la proteste pentru a-şi apăra drepturile.
Potrivit ministerului de resort, sigura recomandare care a fost transmisă în teritoriu cu privire la activităţile în perioada grevei, e cea referitoare la reprogramarea probei de bacalaureat pentru liceeni care ar fi trebuit să o susţină joi, 22 aprilie.
Sindicaliştii din învăţământ cer:
- introducerea amendamentelor propuse de federaţ