Aproximativ 2.000 de copii născuţi anual la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Capitală vor fi testaţi auditiv la venirea pe lume începând cu luna martie 2010.
Acest lucru este posibil graţie unui aparat în valoare de 10.000 de euro care a ajuns în posesia instituţiei medicale cu sprijinul financiar al Sense International (România) şi al International Women's Association din Bucureşti.
INSTRUIRE
Personalul medical al Secţiei de Neonatologie a beneficiat de o instruire în domeniul testării auditive susţinută de doctorul Alexandru Pascu, medic primar ORL, specialist în audiologie, doctor în ştiinţe medicale şi cercetător principal gradul I la Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională ORL "Prof. dr D. Hociota" din Bucureşti.
"Desfăşurarea optimă şi eficientă a acestui program de screening al auzului la nou-născuţi va permite o detecţie precoce (prima lună de viaţă) a hipoacuziei bilaterale permanente, un diagnostic obiectiv al acesteia până la vârsta de 3 luni şi o intervenţie terapeutică adecvată (protezare sau implant cohlear) până la vârsta de 6 luni. Se asigură condiţii optime pentru achiziţia normală a informaţiilor sonore şi dezvoltarea normală a limbajului copilului", declară doctorul Alexandru Pascu.
Fundaţia Sense International (România) continuă şi anul acesta programul de intervenţie timpurie prin care facilitează bebeluşilor şi copiilor mici, născuţi cu deficienţe de văz sau de auz, şansa de a beneficia de diagnostic, reabilitare şi intervenţie timpurie. Programul este dezvoltat în parteneriat cu autorităţi naţionale şi locale, grădiniţe, şcoli, cu sprijinul unei echipe multidisciplinare formate din doctori, psihopedagogi, psihologi şi părinţi. După faza de screening (testare), SI(R) se implică şi în soluţionarea problemelor depistate.
Astfel, copiii care sunt dia