Piaţa de produse de panificaţie şi paste făinoase a crescut cu maximum 15% anul trecut, atingând valoarea de două miliarde de euro, potrivit patronatului din industria de morărit şi panificaţie Rompan.
Românii se menţin astfel în topul celor mai mari mâncători de pâine din Uniunea Europeană. Consumul anual de pâine pe cap de locuitor se ridică la 113 kg, în România, faţă de cele 78-80 de kg per cap de locuitor cât se consumă în celelalte ţări din Uniunea Europeană.
Nici anul acesta nu ne vom lăsa mai prejos. Pentru 2010, patronatul din industria de morărit şi panificaţie Rompan estimează o creştere uşoară a pieţei, apropiată însă de
valoarea de anul trecut.
MÂNCĂM PREA PUŢINE PASTE
Însă la paste făinoase nu stăm aşa de bine. Consumăm 2,8 kg, mult sub media europeană, şi mult sub cei mai mari consumatori de paste, italienii. "Intenţionăm să promovăm consumul de paste făinoase, pentru că este scăzut în comparaţie cu ţările Uniunii Europene, care consumă 8 kg pe an.
Numai în Italia consumul este de aproape zece ori mai mare, respectiv 26 de kilograme pe locuitor pe an", a declarat Virgil Pavel, vicepreşedintele Rompan. Potrivit acestuia, piaţa neagră din întreg sectorul de morărit şi panificaţie, inclusiv pe segmentul cerealelor, se ridică la un miliard de euro. Vicepreşedintele Rompan consideră că reducerea TVA la produsele de panificaţie ar reduce semnificativ evaziunea din acest sector.
"Am cerut de mai bine de 10 ani un TVA redus la produsele de panificaţie, dar niciodată nu s-a găsit momentul potrivit. Consider că micşorarea TVA ar contribui la o reducere semnificativă a evaziunii fiscale din sector, deoarece riscurile ar fi prea mari pentru cei care lucrează pe piaţa neagră faţă de câştigurile pe care le-ar putea obţine", a explicat vicepreşedintele Rompan.
Piaţa de produse de panifica