Analizele de laborator efectuate de Serviciul de Gospodărire a Apelor Alba scot în evidenţă existenţa unei concentraţii de metale în râul Abrudel şi Arieş. Cu toate acestea, autorităţile susţin că datorită efectului de diluare, concentraţiile de metale pe râul Arieş au fost nesemnificative.
CITIŢI ŞI: Râul Arieş poluat cu ape acide de la o mină părăsită
Duminică, peretele unei galerii din Bucium s-a surpat iar apele de mină s-au revărsat în Abrudel şi apoi în Arieş. „Conform rezultatelor analizelor transmise astăzi, 20 aprilie, de către Laboratorul de Calitate Regional ABA Mureş, s-au constatat valori mari ale fierului şi a celorlalte metale, cupru şi zinc. Efectul concentraţiilor mari de fier este strict local, la nivelul pârâului Abrudel, care intră cu un debit foarte scăzut în pârâul Izbicioara, care, la rândul său, se varsă în râul Abrud, cu un debit de 1,53 mc/s, şi apoi în râul Arieş, care are un debit, după confluenţa cu râul Abrud, de 15 ori mai mare“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale „Apele Române“.
Valori peste limitele normale
Chiar dacă din probele de apă rezultă valori peste limitele normale, autorităţile nu au încadrat fenomenul ca fiind unul de poluare.
„Datorită efectului de diluţie, concentraţiile de metale pe râul Arieş sunt nesemnificative, aceste efecte fiind resimţite doar la confluenţa cu râul Abrudel. Nu se pune problema să fie afectată calitatea râului Mureş. A.N. Apele Române - Alba Mureş- SGA Alba monitorizează în continuare fenomenul şi, în acest moment, nu se mai înregistrează fenomenul din zilele precedente“, se mai precizează în documentul.
Râul Arieş a fost poluat duminică cu o mare cantitate de ape acide rezultate din galeriile de mină părăsite ale fostei exploatări miniere din Roşia Montană, din zona comunei Bucium. Poluarea a fost reclamată şi de reprezentanţ