Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronica (INOE) de pe Platforma Magurele face periodic masuratori pe verticala cu aparate laser performante. "Verificarile se fac pana la inaltimi de 15 kilometri, dar si la nivelul solului, pentru calibrare. Cu prilejul unei astfel de calibrari, in noaptea de 17 spre 18 aprilie (cand norul de cenusa vulcanica a trecut deasupra Romaniei - n.r.), la nivelul solului am inregistrat depasirea de trei ori a nivelului de poluare cu asa-numitele particule respirabile", ne-a declarat Doina Nicolae, reprezentant INOE. Ea a precizat insa ca un nou val de poluare ar putea fi inregistrat in aceasta seara, in jurul orei 19.00. "Nu putem estima inaltimea la care va veni. Daca se va situa sub 2.000 de metri altitudine, este posibil sa se formeze ploaie (care ar putea duce la contaminarea solului cu cenusa - n.r.). Noi tinem legatura cu partenerii nostri din Germania si putem estima cu cateva ore inainte inaltimea la care se va situa noul nor de cenusa", ne-a mai spus Doina Nicolae. Venirea celui de-al doilea nor de cenusa a fost confirmata si de directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ioan Sandu.
In vreme ce in Romania gradul de poluare a crescut de trei ori, la Londra situatia a fost de-a dreptul dramatica. In zilele de 15 si 16 aprilie, in capitala Marii Britanii, s-au inregistrat depasiri de zece ori ale nivelului normal de poluare.
Purtati masti de protectie!
Persoanelor care sufera de boli de plamani li se pot agrava problemele de sanatate, daca norul de cenusa coboara sub 2.000 de metri. De asemenea, sunt in pericol si cei care poarta lentile de contact, care pot suferi leziuni la ochi. Se recomanda folosirea unor haine care sa acopere cat mai mult pielea, precum si purtarea unor masti de protectie. De asemenea, persoanele aflate in zona de risc e bine sa stea cat mai mu