Crizele economice aduc de obicei inovatie si cresterea productivitatii, iar lucrurile par sa nu se aplice doar in zona industriala, ci si in analiza financiara. Un nou indicator de analiza a companiilor, creat la inceputul anului trecut, cand economistii incercau sa inteleaga de unde a aparut criza economica, incepe sa capete o popularitate si mai mare, inclusiv pe piata locala.
Este vorba de valoarea economica adaugata (economic value added - EVA) si dinamica acesteia, indicatori a caror utilizare ar fi putut impiedica falimentul bancii americane Lehman Brothers, conform lui Bennett Stewart, creatorul noului indicator. Evaluarea pe baza EVA incepe sa fie adoptata si de analistii care urmaresc piata romaneasca, iar aceasta nu arata prea bine comparativ cu pietele din regiune, dupa acest indicator.
Importanta oricarui indicator pe piata de capital este data de numarul de analisti si investitori care il folosesc, pentru ca acestia din urma sunt cei care misca piata. Iar ultimul raport de evaluare a companiilor est-europene al Erste Bank se bazeaza tocmai pe acest model.
"Incercam sa ajutam in procesul de alegere a actiunilor pentru investitii cu ajutorul conceptului de valoare economica adaugata (EVA). Costul capitalului a devenit in conjunctura curenta o problema critica, iar companiile care au castiguri suplimentare (fata de costul capitalului - n. red.) ar trebui in mod sigur sa fie preferate", afirma analistii Erste Bank in ultimul raport de analiza.
EVA desemneaza castigul suplimentar oferit de o companie fata de castigurile "normale" pe care creditorii si actionarii care o finanteaza le-ar putea gasi pe piata la acelasi grad de risc. Acesta poate fi negativ chiar daca profitul pe care o companie il inregistreaza este pozitiv.
Astfel, o companie cu un capital de 10 milioane de euro, care ar trebui sa isi recompenseze actionarii