Doi metri pătraţi de pământ ajung să coste şi 2.000 de euro, adică de două ori mai mult decât metrul pătrat de locuinţă. Faptul că în cimitirele „Sfântul Constantin" şi „Sfânta Maria" nu se mai dau locuri de la Direcţia Serviciilor Publice a dus la creşterea exorbitantă a preţurilor şi la formarea unei reţele de speculanţi.
Anunţurile de vânzare sau cumpărare nu sunt publicate nicăieri. Ele sunt preluate de oamenii care lucrează în cimitir şi transmise cui trebuie.
Cimitirul cel mai căutat este în continuare „Sfântul Constantin".
Aici locurile de veci disponibile sunt vândute asemenea locuinţelor din oraş, adică preţurile variază în funcţie de poziţie şi apropierea de aleea principală.
Constantina Ene (foto) are 81 de ani. În urmă cu ceva timp a reuşit să cumpere un loc bine amplasat, aproape de aleea principală. Acum, meseriaşii fac pe locul respectiv o criptă.
„Soţul a murit acum 14 ani şi l-am îngropat în locul unor rude. Am reuşit să cumpăr un loc şi după ce va fi gata îl voi exhuma şi aduce aici, unde şi eu voi fi înmormântată", ne-a declarat bătrâna.
Groparii, intermediari
„Am cumpărat acest loc în toamnă, prin intermediari, groparii de aici din cimitir. Am dat pe el 5.500 de lei. Cripta costă 2.400 de lei. Monumentul (crucea şi soclul) mai costă încă 700 de lei", ne-a mai spus femeia.
Per total, cei doi metri pătraţi de loc de veci costă 8.600 lei. Adică 1.070 de euro pe metrul pătrat. Comparativ, preţul un apartament variază, în municipiu, între 370 şi 800 de euro pe metrul pătrat.
Aurică Dinu (foto) este meseriaş pietrar. Lucrează de mai bine de 20 de ani în domeniu, aşa că se bucură de clientelă. Cu toate acestea, chiar şi lui a ajuns să nu-i mai fie bine.
„Noi lucrăm cinstit, cu chitanţe şi acte în regulă. Dar sunt tot felul de meseriaşi care lucrează la negru cu unele parohii ca