Sute de milioane de euro din banii europeni sunt alocate regiunilor României prin programele de dezvoltare, dar absorbţia acestora se traduce în zeci de milioane. Autorităţile motivează acest paradox prin faptul că suntem încă la început, iar procedurile, îndeosebi în cazul proiectelor mari de infrastructură sau proiectelor integrate, durează mult timp.
Regiunea Olteniei are alocată o sumă totală de 589 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional, primul lansat şi cel mai activ dintre programele operaţionale de finanţare prin fonduri europene. Până la sfârşitul lunii martie 2010, din acest total al fondurilor nerambursabile, autorităţile locale din regiune au reuşit să absoarbă o sumă de aproximativ 61 de milioane de euro, reprezentând puţin peste 10%. Judecând după faptul că valoarea totală a proiectelor depuse este aproape dublă faţă de suma alocată regiunii, se cheamă că, la nivelul autorităţilor locale, intenţia de a lua bani europeni pentru proiectele de investiţii există. De ce nu se cheltuie atunci banii europeni? „Este prea devreme să vorbim despre absorbţia fondurilor. Când vorbim despre fonduri europene absorbite, vorbim despre bani decontaţi şi nu despre solicitări depuse sau proiecte aflate în stadii diferite“, a declarat Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) SV Oltenia, organismul intermediar în cazul Programului Operaţional Regional.
Proceduri şi birocraţie
Potrivit directoarei ADR Oltenia, a compara rata de absorbţie a fondurilor în România cu cea din ţări precum Polonia sau Cehia nu este întru totul corect. „Depinde cu cine ne comparăm când vorbim despre absorbţia fondurilor. Polonia sau Cehia au aderat la Uniunea Europeană cu doi ani înaintea noastră. O comparaţie corectă ar fi Bulgaria, care a intrat în uniune în acelaşi moment cu România“. După aderarea la UE, pe 1 ianuari