Consumul ramane punctul slab al revenirii economiei, insa bancherii, care pompau puternic credite in anii de boom, acum abia isi fac calculele pentru cate credite pot sa dea.
Totusi, analistii italieni sunt optimisti si considera ca bancile - majoritatea controlate de grupuri internationale - isi pastreaza capacitatea de a oferi credite si nu vor fi o frana pentru reluarea cresterii economice in regiune. Pe de alta parte, italienii noteaza ca in cazul majoritatii economiilor analizate se observa o iesire din criza «cu doua viteze»: in timp ce exporturile isi revin relativ rapid, cererea interna ramane foarte slaba.
"Vulnerabilitatile sectoarelor bancare din Europa Centrala si de Est au avut un rol important pe parcursul crizei. La un an dupa soc, toate au supravietuit, nu neatinse, dar functionale", spune Marco Annunziata, economistul-sef al grupului UniCredit.
Cererea interna nu poate proveni insa decat din cresterea salariilor, din consumul economiilor sau din creditare. Daca in anii de boom veniturile urcau rapid iar bancile pompau credite, in 2009 situatia s-a inversat. Salariile au inghetat, multi oameni si-au pierdut locurile de munca, iar bancile au oprit robinetul creditelor. Economistii au temeri mari privind revenirea consumului anul acesta, in conditiile in care somajul este asteptat sa creasca in continuare. Pe de alta parte, populatia este deja indatorata, ratele lunare la credite ajungand sa manance mai bine de o cincime din venitul disponibil. In aceste conditii, putini sunt cei care mai au curajul acum sa ia un credit, iar dobanzile inca mari la credite nu ajuta. Abia in ultima luna s-au vazut pe plan local primele semne ale schimbarii atitudinii bancherilor, care incep sa caute clienti. Scaderea soldului creditelor acordate inseamna pentru banci diminuarea bazei de venituri, intr-un moment in care profitabilitatea este oric