In ciuda scaderii profiturilor chiar la jumatate, in unele cazuri, recesiunea din Romania nu a avut un efect negativ major asupra bancilor care deruleaza operatiuni pe plan local.
In timp ce multe banci din Occident au fost nevoite sa faca recapitalizari si sa se restructureze pentru a nu da faliment, in Romania, institutiile financiare nu numai ca nu au avut nevoie de bani de la companiile mama, ci au iesit chiar pe profit, in ultimul an.
Raiffeisen Bank, de exemplu, a incheiat anul 2009 cu un profit net de 74 de milioane de euro, in scadere cu 55 la suta fata de rezultatul din anul precedent, dar, avand in vedere ca au crescut cheltuielile cu provizioanele cu 98 la suta, este un rezultat foarte bun.
"Acest rezultat se datoreaza unui control strict al costurilor, politicii de administrare a riscurilor relativ conservatoare chiar si inainte de criza, precum si portofoliului echilibrat pe segment si produse, adecvat strategiei noastre de banca universala", a declarat, pentru Ziare.com, Corina Vasile, directorul de PR al Raiffeisen Bank.
"Avem o baza de capital solida, in consecinta nu am avut nevoie de majorari de capital. La sfarsitul anului 2009, rata solvabilitatii era de 14,2%, fata de 13,6% in 2008", a adaugat Vasile.
In plus, activele totale ale bancii au ajuns la 4,69 de miliarde de euro, cu 0,7 la suta mai mult decat in perioada similara din 2008, potrivit datelor financiare facute publice de companie.
Pentru a face rost de lichiditati, Raiffeisen a vandut credite in valoare de 77 de milioane de euro, anul trecut. Totusi, pentru a fi in siguranta, banca a incheiat un acord stand-by cu Raiffeisen Zentralbank Austria (banca mama), in valoare de 150 de milioane de euro, care va expira in luna februarie a anului viitor. Insa, pana acum, Raiffeisen Bank Romania nu a apelat la aceasta optiune del