Evenimentul face parte din seria de activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Romilor (8 aprilie) şi se află deja la a doua ediţie. Experţii care au luat cuvântul de la Washington au fost dr. Elbert Ransom Jr, pionier al mişcării pentru drepturi civile şi fost colaborator al lui Martin Luther King Jr., şi Douglas Kramer, director pentru Africa şi Europa în cadrul Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat al SUA.
Elbert Ransom a deschis conferinţa printr-o prezentare plină de patos a experienţei afro-americanilor din SUA, care, similar comunităţilor rome, au avut de înfruntat multe prejudecăţi şi discriminări flagrante până să obţină, în 1965, drepturi egale cu restul populaţiei americane. Este cunoscută povestea Rosei Parks, care, la data de 1 decembrie 1955, a fost arestată în Montgomery, Alabama, deoarece a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb, moment care a reprezentat începutul luptei afro-americanilor pentru obţinerea libertăţii şi a egalităţii civile. După cum a afirmat dr. Ransom, lupta afro-americanilor, condusă cu pasiune de Martin Luther King Jr., a avut ca principiu de bază nonviolenţa şi nu a reprezentat a black movement (o mişcare a negrilor), ci a human movement (o mişcare a oamenilor).
Experienţa mişcării pentru obţinerea drepturilor civile de către afro-americani a fost prezentată în cadrul conferinţei spre a putea fi folosită, cu putere de exemplu, pentru activismul romilor, în lupta lor actuală împotriva discriminării, a stereotipurilor şi a inegalităţilor politico-sociale cărora le sunt încă victime. Deşi nici lupta afro-americanilor nu e încă încheiată în SUA şi mai există încă multe lucruri de reglementat, ea reprezintă totuşi o mişcare de succes e suficient să ne amintim de faptul că SUA are astăzi un preşedinte de culoare pentru a ne da seama că a fost parcurs un drum lu