Chiar dacă se plâng de salarii mici, lipsă de respect din partea pacienţilor şi dotări de ev mediu, medicii şi asistentele de la Spitalul de Urgenţă Craiova aleg să rămână în ţară şi să lase generaţiilor mai tinere gândurile de realizare profesională în străinătate.
Diagnosticul de alertă roşie propus de preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoaie, pentru a arăta nivelul îngrijorător atins de migraţia în străinătate a cadrelor medicale, pare să nu se aplice la Craiova. Medicii şi asistenţii din acest centru universitar se încăpăţânează să lucreze în continuare în sistem cu toate neajunsurile sale.
Nici o cerere de plecare din partea medicilor
Spitalul de Urgenţă din Craiova, cea mai mare unitate sanitară din Oltenia, a avut anul trecut zece asistenţi medicali care şi-au exprimat dorinţa să plece la muncă în străinătate şi nici un medic. Toate cererile, înregistrate la conducerea Sindicatului SANITAS al spitalului, au fost însă pentru o perioadă determinată, asistenţii nefiind interesaţi să părăsească definitiv sistemul, ci doar pentru o scurtă perioadă, până la redresarea financiară. „Conform contractului colectiv de muncă, un membru SANITAS nu poate să plece şi să revină în spital fără acordul sindicatului. În momentul în care i se aprobă plecarea în străinătate, intră în concediu fără plată şi i se suspendă contractul de muncă pe perioada cât va fi plecat. Pentru o persoană care pleacă fără contract în străinătate, perioada maximă în care i se poate da concediu fără plată este de un an, iar dacă pleacă în străinătate cu contract, concediul poate fi prelungit atâta timp cât este necesar“, a explicat Ion Cotojman, liderul SANITAS de la Spitalul de Urgenţă Craiova.
Trei motive serioase să pleci din Craiova
Motive de plecare ar fi multe pentru un asistent medical bine pregătit. În primul rân