Cehii de la grupul energetic CEZ spun ca au finalizat instalarea a 70 de turbine eoliene in comuna Fantanele, prima parte a proiectului eolian de 600 MW, cat un reactor al centralei de la Cernavoda, pe care il dezvolta in Dobrogea.
Singurul lucru de care mai au nevoie cehii pentru a incepe productia de energie electrica este o aprobare din partea Transelectrica, compania nationala de transport al electricitatii, prin care statia de transformare sa fie conectata la reteaua nationala. O statie de transformare este o instalatie electrica a carei functie este de a transfera energia electrica intre doua retele de tensiuni diferite.
Pana in toamna, cehii vor mai ridica inca 69 de turbine eoliene, Fantanele devenind astfel cel mai mare proiect eolian functional pana in prezent. In total, proiectul care presupune montarea a inca 101 turbine eoliene la Cogealac va fi operational anul viitor si va fi la acel moment cel mai mare parc eolian pe uscat din Romania, investitia fiind de 1,1 miliarde de euro.
Mai este doar un pas
"Asa cum a fost planificat, toate lucrarile de constructie si-au urmat programul stabilit. 70 de turbine sunt deja instalate, in timp ce restul vor fi instalate in scurt timp. Aceste 70 de turbine reprezinta prima parte a proiectului Fantanele. Toate autorizatiile, toate conditiile tehnice si cerintele legale au fost indeplinite si singura piesa lipsa in acest moment este aprobarea Transelectrica de a conecta statia de transformare la reteaua nationala", spun reprezentantii CEZ Romania. Potrivit acestora, din momentul in care va fi facuta legatura cu sistemul national, cele 70 de turbine pot incepe sa produca energie electrica. "Prin acest proiect, pe timp de criza economica grupul CEZ aduce in Romania o investitie de 1,1 miliarde de euro", mai spun reprezentantii companiei.
Un salt urias
Potrivit statisticilor