Primul-Ministru a anunţat astăzi, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a iniţiat procedura de revizuire a Constituţiei şi va trimite proiectul de lege pentru modificarea legii fundamentale la Preşedinţie.
Există mai multe posibilităţi prin care se poate propune revizuirea Constituţiei. Procedura poate fi iniţiată de preşedintele României, la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor şi senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
În Legea de revizuire a Constituţiei propusă de Guvern se stipulează că România va avea Parlament unicameral, care se va numi Camera Reprezentanţilor. De asemenea, se mai spune că numărul de parlamentari va fi de maxim 300. Numărul actual de locuri este de 471.
Alte prevederi includ încetarea procedurii parlamentare de suspendare a preşedintelui în cazul în care avizul Curţii Constituţionale relevă că şeful statului nu a încălcat Constituţia şi dizolvarea Parlamentului se poate realiza dacă respinge două solicitări de învestitură într-un interval de 45 zile, nu de 60 zile ca în prezent.
Potrivit NewsIn, „pentru a intra în vigoare, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire”.
În noiembrie 2009, la cererea Preşedintelui, Guvernul a organizat un referendum pentru a afla părerea poporului despre alcătuirea Parlamentului: una sau două camere şi reducerea numărului parlamentarilor la maxim 300.
Cetăţenii au fost de acord să avem Parlament unicameral şi număr redus de parlamentari. Ceea ce eu mă întreb este în ce măsură majoritatea a ştiut ce decide. Adică avem cult