Un prahovean de 62 de ani cu o malformaţie a cordului trăieşte datorită unei operaţii de înlocuire a valvei aortice. Intervenţia chirurgicală constă în înlocuirea valvei aortice (o supapă care face legătura între inimă şi artera cea mai importantă din corp) cu o proteză mecanică din oţel şi a vasului de sânge de deasupra ei cu un tub sintetic din plastic. Operaţia se face atunci când vasul de sânge se rupe din cauza hipertensiunii arteriale sau pentru că este slab de la naştere.
În timpul intervenţiei, sângele este derivat din organism printr-o pompă de circulaţie extracorporală. Operaţia durează aproximativ şase ore, iar riscul de mortalitate este de 5%. Cazurile care necesită o intervenţie de acest tip sunt rare, la Spitalul Fundeni făcându-se în jur de 40 de operaţii pe an.
„Am simţit nişte dureri în piept ca o gheară"
Gheorghe Albu, un bărbat de 62 de ani din Prahova, a trecut recent printr-o astfel de operaţie din cauza unei malformaţii la nivelul inimii. În ziua în care ne-am întâlnit tocmai ieşise de la Reanimare. Era bucuros, deoarece ce fusese mai greu a trecut. „Anul trecut am început să simt nişte dureri în piept ca o gheară, mai ales la schimbările de temperatură. Am venit la control şi mi s-a spus că ar fi bine să mă operez. Am tot amânat pentru că mi-a fost teamă", spune bărbatul.
Între timp, durerile se accentuaseră, iar soţia şi copiii îl încurajau să se opereze. În decembrie, anul trecut, a fost pus pe lista de aşteptare. „În mod normal, valva aortică are trei cupe care se închid şi se deschid. Gheorghe Albu s-a născut cu valva compusă din două foiţe, o malformaţie considerată benignă. În timp, pe valvă se formează calcar şi se strică, până când se blo-chează şi nu se mai deschide. Prin urmare, sângele trece greu în aortă, jetul de sânge are viteza mai mare, iar aorta se dilată, formând o gâlmă sau, altfel spus, un anevrism aorti