Potrivit proiectului de lege Fondul va prelua, în maximum două luni de la constituire, participaţiile minoritare ale statului
Schnecker: România nu are o experienţă cu care se poate mândri în ceea ce priveşte managementul de fond
Fondul pregătit de Guvern pentru finanţarea proiectelor majore de investiţii va fi constituit din acţiunile minoritare ale statului la companii, dar şi dintr-un aport în numerar al CEC Bank şi, cel mai probabil, din banii obţinuţi anterior din privatizări şi plasaţi de trezorerie în conturile BNR.
Noul instrument de investiţii al statului va fi denumit "Fondul Român de Investiţii" şi va prelua în portofoliu, în maximum două luni de la constituire, participaţiile minoritare ale statului, conform proiectului de lege privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului, citat de Mediafax.
Proiectul reprezintă o variantă de lucru aflată în discuţie la nivelul Guvernului şi transmisă spre consultare ministerelor implicate, iar forma finală va fi remisă Comisiei Europene înainte de aprobarea de către Executiv.
"Din participaţiile minoritare gestionate de statul român, prin ministerele şi autorităţile coordonate de Guvern, precum şi din aportul în numerar al CEC Bank se înfiinţează Fondul Român de Investiţii. Fondul este o instituţie publică independentă, cu personalitate juridică, şi reprezintă un instrument de investiţii al statului de tipul fondurilor suverane, care se finanţează iniţial şi din rezerva valutară a Băncii Naţionale a României", se arată în document.
Fondul nu se va supune controlului, supravegherii şi reglementării Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi Băncii Naţionale.
Schnecker: Nu văd rostul înfiinţării unui astfel de Fond
Consultantul financiar Niels Schnecker ne-a declarat că ideea înfiinţării unui astfel de Fond nu este una nouă în rândul altor state, însă România