Fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) ING, cel mai mare de pe piata locala, cu 1,6 milioane de clienti, a inregistrat anul trecut un profit de 111,9 mil. lei (27 mil. euro), in crestere fata de nivelul de 10,9 mil. lei din anul anterior. Aceasta inseamna ca fiecare participant a castigat 70 de lei.
Toate fondurile si-au majorat semnificativ profiturile anul trecut, odata cu cresterea contributiilor colectate de la clienti. Randamentul mediu din piata pensiilor private obligatorii a fost de aproape 18% in 2009. De asemenea, 2009 a fost primul an complet al fondurilor de pensii, dupa ce in 2008 au colectat contributii numai timp de opt luni, deoarece si-au inceput activitatea in luna mai.
Pe de alta parte, compania care administreaza fondul ING, ING Pensii, a incheiat anul trecut cu o pierdere de 2 mil. lei, mult mai redusa decat in 2008, cand pierderea s-a ridicat la 159 mil. lei. Pierderile administratorilor de pensii sunt normale, in conditiile in care actionarii acestora au investit peste o jumatate de miliard de euro, bani care urmeaza sa fie recuperati in urmatorii 10-15 ani.
"In contextul in care a doua jumatate a anului 2009 a fost caracterizata de scaderea efectivului de salariati, a castigului salarial mediu brut si a PIB, dar si de o contributie la Pilonul II de numai 2%, numarul de participanti si activele nete au inregistrat cresteri semnificativ mai mici decat in semestrul I al aceluiasi an sau in 2008", se arata in raportul anual al ING Pensii.
Cele mai mari cheltuieli ale administratorului ING au fost cele cu angajatii (4,8 mil. lei) si cele cu chiriile si utilitatile (3,8 mil. lei).
La sfarsitul anului trecut fondul ING administra active nete de 938 de milioane de lei, de trei ori mai mari decat la sfarsitul lui 2008. Fondul are o cota de piata de 34%.
In 2008 statul olandez a acordat grupului ING un ajuto