De astăzi, la Ştirile Pro Tv demarează campania "Există viaţă după cutremur", o campanie menită să atragă atenţia asupra situaţiei dezastruoase în care se află numeroase imobile din România.
În timp ce românii pot fi în orice moment striviţi sub dărâmături, în urma unui cutremur, alte ţări au pus siguranţa cetăţenilor pe primul plan. Rareş Năstase va prezenta telespectatorilor ProTV o serie de reportaje realizate în Chile, ţara unde spaima şi pesimismul au fost înlocuite de acţiuni menite să asigure cetăţeanului protecţie şi încredere. Construcţia de locuinţe a devenit prioritate naţională, iar autorităţile au creat un sistem care permite doar ridicarea imobilelor care respectă standarde înalte de proiectare şi construcţie.
Campania Ştirilor ProTV "Există viaţă după cutremur" semnalează situaţia alarmantă în care se află mii de imobile din România, pentru a determina autorităţile să treacă de la o atitudine pasivă la una care să salveze vieţi. E propus şi modelul care ar trebui urmat: Chile, care a revoluţionat construcţiile, astfel încât, în urma cutremurului de 8,8 grade pe scara Richter din februarie 2010, zgârie-norii au rămas în picioare, iar numărul victimelor s-a ridicat la doar 700. În România peste un milion de oameni sunt vulnerabili la cutremur.
Rareş Năstase povesteşte: "Am auzit de la specialiştii români în construcţii de multe ori expresia «Nici nu vreau să mă gândesc la ce o să se întâmple». Ba eu zic că trebuie să ne gândim foarte serios, cu un cutremur nu te poţi lupta dacă pleci cu un dezavantaj uriaş, un handicap pe care îl mai şi ignori: construcţii nepregătite, structuri de rezistenţă ce nu fac faţă la un seism mare. Impasivitatea, indolenţa, delăsarea în speranţa că răul nu va veni trebuie înlocuite cu acţiune rapidă, urgentă, acum".
Potrivit unui studiu al Ministerului Mediului, un cutremur devastator ar provoca în Româ