In mijlocul criticilor aduse institutiilor financiare si a scandalurilor legate de diverse tipuri de frauda, Fondul Monetar International mai da o lovitura sistemului bancar: vrea ca toate bancile sa fie taxate pentru profituri, compensatii si aproape orice trasfer care produce bani.
Intr-un raport asupra sistemului bancar, reprezentantii FMI spun ca bancile se asteapta sa fie sustinute de contribuabili in timpuri de criza, dar se bucura singure de castigurile imense pe care le au, iar acest lucru este nu numai o proasta distributie a resurselor, ci submineaza cresterea pe termen lung.
Astfel, pentru a plati costurile dezastrului financiar creat chiar de banci, prin investitii prea riscante, FMI a propus o asa-numita "contributie pentru stabilitatea financiara" pe bilantul contabil, fiind excluse doar capitalul si datoriile asigurate.
Prin intermediul acestei taxe, bancile din tarile bogate, din G-20, ar aduce intre 2 si 4 la suta din produsul intern brut, adica in jur de 1 - 2 trilioane de dolari.
Pentru inceput, plata ar fi sub forma unei taxe fixe, insa, in timp, ar putea fi ajustata pentru a reflecta gradul de risc al investitiilor bancii respective si contributia la riscul sistematic general pe care aceasta o are.
In plus, FMI a propus ca fiecare tara sa adopote o taxa pe activitatile financiare, pe suma profiturilor si compensatiilor oferite de banci. Acesti bani ar urma sa intre in Trezorii, pentru a ajuta statele sa suporte costurile crizei.
Nu in ultimul rand, aceste taxe au menirea de a reduce proportiile sectorului financiar, pentru a-l face mai usor de gestionat si pentru a limita pagubele pe care le poate aduce economiei per ansamblu.
Potrivit analistilor de la The Wall Street Journal, propunerea va juca un rol major in dezbaterile politice si economice din Statele Unite