Criza bugetara din Grecia poate fi prezentata printr-o ghicitoare: de ce statul este atat de rapid atunci cand cheltuie si atat de lent cand trebuie sa stranga taxe si impozite? Multi greci spun ca raspunsul este format doar din doua cuvinte: fakelaki si rousfeti.
"Fakelaki" inseamna "plicuri mici", cu alte cuvinte mita care afecteaza pe toata lumea, de la pacientii din spitale la vanzatorii de peste si de fructe de mare. "Rousfeti" se traduce prin favoruri politice scumpe si includ tot, de la angajarea profesorilor la acorduri imobiliare cu calugarii greci ortodocsi, scrie The Wall Street Journal.
Impreuna, aceste metode traditionale de coruptie si nepotism au dus la conturarea unui stat care este atat supradimensionat, cat si malnutrit, afectat de o criza de incredere care a zguduit si continua sa zguduie Europa din temelii.
Un studiu ce urmeaza a fi publicat in saptamanile viitoare si care a fost realizat de Brookings Institution cu sediul la Washington a descoperit ca mita, nepotismul si alte forme de coruptie publica au contribuit in mod semnificativ la datoria record a statului, privand in fiecare an statul grec de echivalentul a cel putin 8% din PIB, respectiv peste 20 mld. euro.
"Principala noastra problema este coruptia sistemica", a spus premierul grec George Papandreou atunci cand a preluat functia la sfarsitul anului trecut. El a promis sa schimbe o mentalitate care vede republica ca o resursa pe care sa o poata exploata. Ulterior el i-a facut observatie sefului procurorilor publici, spunand ca "grecii cred ca nelegiuirile nu se pedepsesc in aceasta tara". Procurorul-sef a negat insa acuzatia.
Grecia, mai aproape de a fi salvata
Pe de alta parte, Grecia s-a apropiat cu inca un pas la sfarsitul saptamanii trecute de o salvare, dupa ce a cerut inceperea discutiilor privind detaliile acordului cu Fondul Monetar Inter