Cabinele de bronzat dau o dependenţă la fel de gravă ca alcoolismul sau consumul repetatat de droguri. Mai mult, clienţii obişnuiţi ai saloanelor de bronzat riscă să devină anxioşi şi vulnerabili la consumul repetat de alcool şi de droguri, relevă un studiu american recent, citat de „The Daily Mail“.
Oameni de ştiinţă de la Universitatea Albany, din statul american New York, au chestionat 421 de studenţi cu ajutorul unor formulare utilizate în mod obişnuit pentru dependenţii de alcool sau de droguri, însă adaptate adicţiei pentru solar.
Concluzia: 229 de respondenţi, adică peste jumătate dintre ei, obişnuiau să meargă la solar, în medie, de 23 de ori pe an. Asta înseamnă că studenţii îşi făcuseră un obicei din a merge la salonul de bronzat o dată la două sau la trei săptămâni.
Din datele cercetătorilor, 40% din participanţi prezentau simptome ale dependenţei de bronzatul artificial. Mai mult, aceştia manifestau şi semne ale dependenţei de alcool, de canabis sau de alte substanţe halucinogene, precum şi simptome ale anxietăţii.
În căutarea efectelor imediate
„În ciuda eforturilor de educare a cetăţenilor asupra riscurilor pentru sănătate la care se expun odată cu razele ultraviolete, tinerii continuă să meargă la saloanele de bronzat. Asta pentru că îşi doresc să aibă un ten mai strălucitor, să-şi ridice astfel moralul şi să devină mai populari printre prietenii lor", explică Sharon Danoff-Burg şi Catherine Moshe, autorii studiului publicat în revista „Archieves of Dermatology".
Cercetătorii americani propun ca fiecare client al saloanelor de bronzat să completeze un formular referitor la depresie şi anxietate, astfel încât medicii psihiatrii să aibă o evidenţă asupra acestei noi dependenţe.