Părţile prezente la prima înfăţişare din proces nu mai sunt încunoştinţate asupra celorlalte termene
Preşedintele instanţei poate încuviinţa executarea silită fără citarea părţilor
În încercarea de a scurta cât mai mult termenele de judecare a proceselor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a supus dezbaterii publice un proiect care aduce o serie de modificări legislaţiei din domeniu. Printre acestea se numără încuviinţarea cererii de executare silită în maximum 3 zile de la primirea ei, termenele dintr-un proces să poată fi date chiar pentru a doua zi, citarea părţilor să nu se mai facă dacă acestea sunt prezente la prima înfăţişare, iar cererea de strămutare a unui proces să nu poată fi făcută decât o singură dată. Deşi, aparent, modificările par să aducă beneficii sistemului judiciar, micşorând volumul de muncă al judecătorilor, acestea ar putea fi în detrimentul justiţiabilului, căruia i s-ar putea încălca drepturile constituţionale prin neaducerea la cunoştinţă a termenelor la care este citat, considerându-se că odată prezent la prima înfăţişare va afla singur când se va mai judeca procesul…
Executarea silită se va face în 6 zile
Potrivit art. 3731, "cererea de executare silită, însoţită de titlul executoriu, se depune la executorul judecătoresc", acesta urmând să solicite instanţei, în "maximum 3 zile de la înregistrarea cererii", încuviinţarea executării silite. În următoarele trei zile, preşedintele instanţei de executare încuviinţează executarea silită a obligaţiei stabilite prin titlul executoriu, asupra bunurilor şi veniturilor debitorului, urmăribile potrivit legii, printr-o singură încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor.
În Municipiul Bucureşti încuviinţarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc să facă acte de executare pe tot cuprinsul municipiului. @N