Executivul anunţa cu surle şi trâmbiţe la începutul acestui an disponibilizări în administraţie şi restructurarea sistemului bugetar. Funcţionărimea locală nu s-a redus însă pentru că proiectul care viza sistemul bugetar nu s-a transformat în lege.
În luna ianuarie a acestui an, între Ministerele Finanţelor şi Internelor se purtau discuţii despre reducerea costurilor din sistemul bugetar prin disponibilizarea a aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia publică locală. Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, anunţa existenţa unui plan pentru disponibilizarea a 100.000 de angajaţi din sistemul bugetar, adăugând că fiecare instituţie de stat urma să ia măsuri pentru a ajunge la această cifră. După mai bine de un trimestru din 2010, numărul funcţionarilor din administraţia locală este acelaşi, exceptând câteva cazuri de angajaţi care ori au ieşit la pensie, ori sunt în concedii pentru creşterea copilului. Administraţiile locale au refuzat să reducă numărul angajaţilor motivând, pe drept, lipsa prevederilor legale în acest sens. Primăria Craiova, spre exemplu, are 515 angajaţi, tot atâţia cât avea şi la începutul anului. „Până în prezent, nu s-au făcut nici un fel de restructurări la nivelul Primăriei Craiova deoarece prevederi legale clare în privinţa disponibilizărilor din sectorul bugetar nu au apărut“, a declarat Carmen Licu, purtător de cuvânt al municipalităţii craiovene.
Unde e lege, nu-i tocmeală... iar legea nu e
Consiliul Judeţean (CJ) Dolj nu a renunţat la nici unul dintre funcţionarii din cadrul instituţiei. Ba, dimpotrivă, reprezentanţii CJ Dolj au explicat că, în sensul proiectului de lege amintit, instituţia ar fi trebuit să mai angajeze aproximativ 25 de oameni pe lângă cei 155 pe care îi are. În proiectul de lege, prevederile privind consiliile judeţene indicau 180 de posturi de funcţionari pentru judeţele cu pes