Peste 200 de liceeni sunt alături de băcăuanii aflaţi în situaţii disperate şi-i ajută cu mâncare sau cu o vorbă bună. În municipiul Bacău, cele zece fundaţii umanitare active sunt sprijinite de 600 de voluntari, o treime fiind elevi. Adolescenţii spun că se simt împliniţi când fac un bine celor nevoiaşi.
Cătălin Covrig, elev în clasa a XII –a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu“, este unul dintre cei mai apreciaţi voluntari ai Fundaţiei de Sprijin Comunitar (FSC) Bacău. „Nu este o muncă grea. În schimb, satisfacţiile sunt enorme. Mă simt extraordinar atunci când un bătrân imobilizat în pat îmi zâmbeşte. Uit de toate. Să ştiţi că nu-mi neglijez şcoala. Am timp şi de carte şi de bătrânii mei“, ne spune liceeanul.
Renunţă la timpul liber
Soarta persoanelor defavorizate a început să-i preocupe pe tot mai mulţi tineri, care renunţă la timpul liber pentru a da o mână de ajutor celor loviţi de soartă. „În momentul de faţă, noi avem 200 de voluntari, cei mai mulţi liceeni şi studenţi. Suntem foarte mulţumiţi de activitatea lor“, ne-a declarat Ionuţ Chiriţă, reprezentant al FSC.
Şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog mizează pe activitatea voluntarilor. „În momentul de faţă contăm pe 25 de voluntari activi, însă la Centru vin foarte mulţi tineri care vor să facă voluntariat. Aceştia chiar vor să se implice, mai ales pe linia prevenirii consumului de droguri“, explică Marta Butnaru, coordonatorul Centrului Antidrog. Nu doar tinerii sunt preocupaţi de soarta semenilor care au nevoie de ajutor. Sunt şi adulţi pe care nu-i lasă inima să stea deoparte, atunci când sunt atâtea persoane care strigă după ajutor.
„La noi sunt înscrişi 150 de voluntari. Pe lângă elevi, avem şi adulţi care, după orele de serviciu, îşi mai găsesc timp să facă muncă de voluntariat“, susţine Marcel Babliuc, directorul filialei