Îngrijitor, femeie de serviciu, paznic şi lucrător salubrizare sunt posturile care apar cel mai frevent în ofertele de locuri de muncă, la AJOFM. Joburile oferite persoanelor cu studii superioare sunt în general din domeniul juridic, de cinci ori mai puţine decât cele pentru munci necalificate.
CITEŞTE ŞI:
Locuri de muncă puţine pentru braşovenii cu facultate
Lipsa locurilor de muncă pentru persoanele cu studii superioare are două cauze. Una dintre acestea constă în faptul că multe firme fac recrutări direct sau prin intermediul site-urilor proprii ori al celor specializate.
"Dacă un post bun rămâne liber într-o anumită firmă, el este ocupat imediat prin recrutarea directă făcută de management. Când se declară la AJOFM postul liber, imediat se duc şi actele pentru angajare şi postul nu poate fi declarat vacant", afirmă Mihaela Oprea, specialist în resurse umane.
A doua cauză este actuala criză economică repercutată şi asupra pieţei locurilor de muncă, datorită faptului că majoritatea firmelor îşi reduc cheltuielile de personal.
"Şi până în 2008, era greu de găsit un job, dar, în ultimul an, a devenit imposibil să găsesc un loc de muncă care să-mi asigure măcar salariul minim pentru studii superioare. Am două mastere, unul în Literatură, altul în Economie. Cu toate acestea, aceşti ani de studii nu îmi folosesc. În învăţământ, sunt condiţii de mizerie, iar în alte domenii, nu sunt posturi libere, ba chiar se fac reduceri de personal", ne-a declarat Roxana Banea, 28 de ani.
Interviuri în alte oraşe
Absenţa locurilor de muncă, în Galaţi, pentru personalul cu studii superioare determină fenomenul migraţiei forţei de muncă înalt calificate. Tinerii şi-au îndreptat atenţia spre firmele din alte judeţe.
"Deoarece nu sunt locuri de muncă în Galaţi, m-am înscris la interviuri în alte jude