O familie din satul Boarta a renunţat la agricultura tradiţională pentru a înfiinţa o fermă de melci. Din păcate, după investiţii de ani de zile şi mii de euro proprietarii crescătoriilor de melci din judeţul Sibiu s-au trezit că nu au cui să vândă.
CITEŞTE ŞI:
Mâine, traficul de pe Valea Jiului va fi deviat pe Valea Oltului şi alte rute
Croitorul Casei Regale a vândut cea mai ieftină ţinută din carieră
În satul Boarta, din comuna Şeica Mare, Ioan Florian Nistor a deschis o fermă de melci acum aproape trei ani. A investit în ea aproape 4.000 de euro, bani strânşi la muncă în Italia şi Franţa. A auzit că ar putea fi o afacere bună, s-a informat de pe internet şi din cărţi, şi i-a dat drumul împreună cu tatăl lui. Acum are în fermă aproape 1,5 tone de melci, unul mai frumos ca altul, şi nu prea are cui să-i dea.
Promisiuni la vânzare
„Am tot avut promisiuni. Aici e problema, cu vânzarea, că nu avem cui să-i dăm. Am vorbit şi cu un prieten din Italia dar am doar promisiuni. Facem pe barba noastră, pierdem, pierdem, asta e!”, spune Florin. Un kilogram de melci, crescuţi bio, s-ar vinde pe piaţă la 2,5 euro. “I-aş da şi cu 2 euro dacă aş găsi. În Italia ţin minte că era 60 de euro o cuite de 40 de grame”, mai spune Florin Nistor. Dacă tot nu găseşte cumpărător, i-am propus fermierului sibian să-i mănânce, poate în loc de porc de Crăciun. „Niciodată! Şi să fie cei mai buni, nu m-aş atinge de ei!”, a venit răspunsul.
Francezii dau bani serioşi
În vreme ce francezii şi italienii ar plăti câteva zeci de euro pentru o masă în oraş bogată în melci, la Sibiu melcarii nu au cui să vândă nici pentru 2,5 euro kilogramul. Singura fabrică de procesare a cărnii de melc din zonă, cea de la Braşov, a rămas în pană de clienţi. “Oamenii nu au unde vinde pentru că noi aveam o înţelegere cu o fir