Bancile locale cu actionariat elen au oferte agresive de dobanzi atractive la depozite in lei si in euro Grecii incearca sa atraga bani din Romania pentru ca bancile-mama gasesc mai greu finantare la Atena
Problemele Greciei au zdruncinat din nou increderea pe piata interbancara, iar dealerii locali au primit instructiuni de la centralele bancilor-mama din strainatate sa reduca expunerea fata de subsidiarele din Romania ale grecilor. Aceasta a complicat situatia, bancile fiind nevoite sa mearga mai agresiv catre clienti.
In timp ce majoritatea bancilor au redus dobanzile la depozite la 7% pe an la lei, respectiv sub 3% pe an la euro, grecii vin acum cu oferte de 8% pe an sau chiar mai mari la lei, respectiv 4% pe an la euro. Miscarea vine in contrapunere cu tendinta generala de scadere a dobanzilor, imprimata de deciziile BNR de relaxare a politicii monetare si imbunatatirea perceptiei de risc a investitorilor straini, care a ieftinit finantarile in valuta.
Bancile cu actionariat elen au credite acordate mai mari decat depozitele atrase, dezechilibrul fiind marcant pe componenta in valuta. Daca in anii de boom ai creditarii actionarii presau subsidiarele locale sa isi majoreze cota de piata, asigurandu-le fonduri ieftine in valuta, acum situatia s-a schimbat radical. Astfel, bancile locale sunt nevoite sa gaseasca surse alternative pentru a refinanta portofoliile de credite acordate in trecut.
Nicolae Cinteza, seful Directiei de Supraveghere din BNR, spune ca a observat aceasta miscare de crestere a dobanzilor in ultimele zile, inclusiv pe piata interbancara, dar subliniaza ca bancile cu actionariat elen nu au probleme din punctul de vedere al capitalizarii. In timp ce dobanzile pe piata interbancara sunt la lei de 3% pana la 6,3% pe an in functie de scadenta plasamentului, bancile elene platesc cu cateva puncte de baza (fractiuni di