Firmele de arhivare a documentelor şi-au văzut afacerile crescând de peste trei ori în ultimii cinci ani, perioadă în care nu au avut nevoie de autorizări speciale. Statul va schimba însă regulile. Orice firmă sau instituţie a statului este obligată de lege să păstreze zeci de ani anumite acte şi registre şi multe au decis să externalizeze activităţile de arhivare pentru a reduce costurile. „Odată cu boomul economic din anii trecuţi, a crescut numărul firmelor, dar
Firmele de arhivare a documentelor şi-au văzut afacerile crescând de peste trei ori în ultimii cinci ani, perioadă în care nu au avut nevoie de autorizări speciale. Statul va schimba însă regulile.
Orice firmă sau instituţie a statului este obligată de lege să păstreze zeci de ani anumite acte şi registre şi multe au decis să externalizeze activităţile de arhivare pentru a reduce costurile.
„Odată cu boomul economic din anii trecuţi, a crescut numărul firmelor, dar şi al documenetelor care trebuie stocate. Companiile mari produc foarte multe hârtii care trebuie depozitate în condiţii speciale. Majoritatea multinaţionalelor şi-au externalizat activitatea de arhivare pentru a nu mai investi în spaţii de depozitare, personal şi software. Îşi reduc costurile de depozitare la jumătate“, spune Cristian Bilan, director general Iron Mountain România, cea mai mare firmă de arhivare din ţară, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 6 milioane de euro.
Chiar dacă legislaţia actuală nu reglementează această activitate, dar nici nu o interzice, firmele care oferă servicii de arhivare s-au înmulţit.
Stop-joc pentru firmele mici
Un proiect de lege adoptat deja în Guvern săptămâna trecută şi trimis Parlamentului obligă însă orice jucător din piaţă să obţină o autorizare de la Arhivele Naţionale. Aceasta va fi acordată doar firmelor care pot dovedi că au o anumită bază